Goedherderlijke en andere kerstgroepen

kerstgroep1_20171223_141125_HDR

Al bijna acht eeuwen maken we Kerstmis zichtbaar en tastbaar met behulp van de kerststal. Het fenomeen dankt zijn ontstaan aan Sint Franciscus van Assisi, die tijdens de kerstnacht van 1223 buiten in de natuur de mis vierde met een levende kerststal, om de evangelielezing zo realistisch mogelijk uit te beelden. Het waren met name zijn volgelingen, de franciscanen, die het gebruik van kerstgroepen en kerststallen in kerken en gezinnen bevorderden.

De Goede Herderkerk beschikt over meerdere kerstgroepen, afkomstig uit de inventaris van twee parochies. Vorig jaar werden de houten beelden uit de Menswording – in 1986 als parochiekado bij gelegenheid van het 25-jarig priesterfeest van pastoor Olsthoorn aangeschaft in Duitsland – opgesteld in de nieuw heringerichte kerk aan de Rijndijk.

kerstgroep1_20171223_141112_HDR                          kerstgroep2_20171223_141230_HDR

Dit jaar is een heel bijzondere, ‘textiele’ kerststal aan de beurt. In 2002 vervaardigden parochianen van de Meerburg onder leiding van Edelyne Verhoosel (naar een idee van pastoor Versteegen) figuren uit tal van kleurige stoffen. Ze werden bevestigd op stroken vitrage van zodanige afmetingen dat deze als een soort toneelcoulissen achter elkaar en tegenover elkaar opgehangen kunnen worden in de gedachteniskapel.

Achter in het atrium bevindt zich een tweede ensemble met geschilderde gipsen beelden, geplaatst in een ‘rotslandschap-met-kerstboom’. De groep wordt al sinds mensenheugenis in de Meerburg gebruikt (wie van de parochianen weet eigenlijk hoe lang?).

kerstgroep2_20171223_141243_HDR

Het is zeker de moeite waard om beide groepen eens rustig te bekijken, voor of na de vieringen in de Kersttijd, of met Kindje wiegen op Eerste Kerstdag, 14:00 uur. Veel dank aan de vrijwilligers die de afgelopen dagen hard gewerkt hebben om onze kerk in kerstsfeer te brengen!

Wie nog meer kerstgroepen wil bekijken kan zich in de Leidse regio prima amuseren. In de Hooglandse Kerk kan men de houten beeldengroep uit de Menswording bewonderen, tijdelijk in bruikleen gegeven ter verhoging van de kerstsfeer aldaar. Op het plein ervoor is een kerstmarkt (waar vandaag opnamen zijn gemaakt voor het tv-programma ‘Joris’ Kerstboom’)

kerstgroep3_20171223_143716_HDR       Kerstgroep_St-Josephkerk_DSC01908

In de Josephkerk aan de Herensingel bevindt zich een stal van maar liefst zes meter hoog, tien meter lang en zeven meter breed. De levensgrote beelden zijn vervaardigd van was en al meer dan een eeuw oud. De kerststal kan bezichtigd worden op 26 en 27 december (13:00-15:00 uur).

Bossche kerststal_6Wie hierna nog tijd en zin heeft, kan natuurlijk ook afreizen naar de St. Janskathedraal in Den Bosch, waar Nederlands bekendste kerststal bezocht kan worden. Er is gekozen voor een opstelling waarbij de bezoeker tussen levensechte figuren doorloopt. Tot de blikvangers behoren verder zo’n honderd opgezette dieren. Er worden zo’n 100.000 mensen verwacht. Lees meer (via www.kro.nl)